marți, 20 decembrie 2016

Delta Dunării-destinaţie turistică

          Delta Dunării reprezintă o destinaţie specială, prin caracteristicile sale (patrimoniu natural  universal), una dintre cele mai importante regiuni turistice din România, prin originalitatea peisajului (relief, apă, vegetaţie, faună, populaţie şi aşezări umane).                                                                                                         

OBIECTIVE TURISTICE ÎN DELTĂ:
1.Golful Musura - rai al păsărilor
Golful Musura este în zilele noastre mai mult o zona lagunară, aproape închisă, situată între gurile de vărsare în Marea Neagră ale Canalelor Sulina şi Chilia. Golful este foarte colmatat şi, deşi oferă impresia că eşti pe mare deschisă, apa este pe alocuri atât de puţin adâncă încât turiştii pot coborâ din ambarcaţiuni ca şi cum “ar călca pe apă”. În interiorul golfului sunt mai multe fâşii de nisip, nişte insuliţe nou formate, pe care se strâng cele mai mari colonii de pelicani şi cormorani din Delta Dunării.




2.Pădurea Letea – un monument al naturii
Este situată în partea de nord a Deltei, la est de comuna C.A. Rosetti. Doar o parte din suprafaţa totală a pădurii este zonă strict protejată, iar această parte a devenit rezervaţie naturală din 1938. Pădurea se dezvoltă în spaţiul dintre dunele de nisip (cea mai înaltă fiind de 15 m), sub forma unor fâşii late de 10-250 m (haşmacuri) despărţite de spinările acestora. O trăsătură caracteristică a pădurii o constituie multitudinea de plante căţărătoare (viţă sălbatică, hameiul, curpenul de pădure, liana grecească etc.) ceea ce îi conferă pădurii un aspect subtropical.

3.Pădurea Caraorman - “pădurea neagră” în limba turcă

Pădurea Caraorman se găseşte pe teritoriul administrativ al comunei Crişan iar accesul se face din localitatea Caraorman. Cu o suprafaţă de 2.250 ha, pădurea a fost declarată monument al naturii în anul 1940 şi arie protejată în anul 2000. Pădurea Caraorman este o pădure ridicată pe dune de nisip (înalte şi de 7m), alcătuită din stejari seculari (ce depăşesc deseori 30m), plopi şi frasini dar şi din vegetaţie agăţătoare de tip mediteranean (ex: liane ce pot atinge chiar şi 25m). Aici se găseşte un stejar vechi de aproximativ 500 de ani, cu o circumferinţa de 4m, ale cărui crengi ating nivelul solului şi apoi se ridică iar, fapt pentru care a fost poreclit “Stejarul îngenuncheat” de către localnici. În imediata apropiere a acestuia se află Fântână Vânătorilor, cu o apă extrem de rece chiar şi în timpul verii, şi o reproducere după celebra sculptură a lui Constantin Brâncuşi – Masa tăcerii.

4 comentarii: